”Om vi vill att allting ska förbli som det är, måste allting förändras”. Giuseppe Tomasi di Lampedusas, Leoparden
Moderniteten är ett vitt begrepp som beskriver tiden efter upplysningen och industrialiseringen. De vetenskapliga, teknologiska och estetiska sprången som tagits under de senaste 300 åren har revolutionerat mänsklighetens förutsättningar. Men förändring är smärtsamt och genombrotten har genererat motrörelser. Vi ser det i romantikens svar på upplysningen, ludditernas nej till symaskiner och dagens upprop mot AI.
Den tyske sociologen Max Weber såg i början av 1900-talet konsekvenserna av det moderna, kapitalistiska samhällets rationalitet och varnade för hur det skulle påverka även våra sociala liv. Han menade att vi snart skulle vara fångade i en ”järnbur”. En annan samtida tänkare med Weber, Ferdinand Tönnies, använde termerna ”gemeinschaft” och ”gesellschaft” för att beskriva en utveckling från lokala gemenskaper till storskalig individualism.
I kritiken finns inte sällan en längtan tillbaka till en annan tid, ofördärvad av det moderna samhället. Har moderniteten gått för långt? Har värden som medmänsklighet och skönhet offrats på framstegets väg? Kan vi säga nej till framtiden?
Välkomna till höstens tredje Klubb Apollo. Kulturjournalisten Eric Schüldt möter författaren Victoria Larm i ett samtal om historiens återkomst. Var det bättre förr?
Medverkande:
Eric Schüldt, kulturjournalist
Victoria Larm, författare aktuell med den historiska spänningsromanen Den förklädda guden (Norstedts)
För musiken står pianisten Britta Virves.
Isabella Lundgren, sångerska och manusförfattare, modererar samtalet
Datum: 31 oktober
Tid: 19:00-21:00 (ca)
Plats: Fasching, Kungsgatan 63, Stockholm
Biljettpris: 250 kr ordinarie, 200 kr ståplats
Om Klubb Apollo
Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen.
Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och förlaget Fri Tanke.
Under tre kvällar våren 2023 kommer vi utforska framstegets baksida. Är all teknologisk, social och kulturell utveckling av godo? Hur väger vi de negativa konsekvenserna mot de positiva? Är de ens möjliga att särskilja?
Hösten 2023
4 september: Karin Pettersson & Henrik Kugelberg – “Att vara eller inte vara en vara, det är frågan”
Musik: Johan Lindström
3 oktober: Anders Burman & Anna Victoria Hallberg – “Kunskap är makt – medborgerlig bildning för 2000-talet”
Musik: Karin Hammar
31 oktober: Eric Schüldt & TBA – “Allt var bättre förr – historiens återkomst och framtidens fall”
Musik: Britta Virves
28 november: Aase Berg & PM Nilsson – “Tillbaka till naturen”
Musik: Frida Öhrn