Sahra Halgans släkt består av sångare och musiker. Redan som trettonåring framträdde hon på scen med det musikarv hon ärvt från sina förfäder.
Hemma i Somaliland är hon en ikon – och hennes röst räknas som en av landets viktigaste. Det lilla landet som ligger i norra Somalia utropade sig självständigt redan 1991 – men har inte erkänts internationellt, utan ses fortfarande ingå i Somalia, trots en hög grad av självstyre.
Sahra Halgan har flitigt turnerat i Europa och andra delar av världen för att upplysa om situationen i hemlandet och dess strävan efter frihet. Det har hon gjort med varm scennärvaro och stark energi – hennes konserter lämnar knappast någon oberörd. I sina texter behandlar hon livet i diasporan, kriget som föregick utropandet av självständighet – men även kärleken till livet, familjen och traditionerna.
Att som kvinna träda fram och sjunga är ingen självklarhet – men Sahra Halgan gör det med den äran. Hennes röst och hennes scenuttryck trollbinder publik var hon än framträder.
—————
Mark Ernestus Ndagga Rhythm Force
Västafrikansk dansglädje möter tysk legendarisk technoproducent.
Mark Ernestus skrev in sig i musikhistorien med sina projekt Rhythm & Sound och Basic Channel – då han förnyade technon med starka influenser från reggae, dub och dancehall. Hans kärlek till icke-europeisk musik är alltså långvarig och det var därför inte så förvånande när denne producent sökte sig vidare i världen och förälskade sig i västafrikansk musik. Han hittade sina själsfränder i Senegals huvudstad Dakar.
Med åtta personer starka Ndagga Rhythm Force skapar han nu en version av stilen Mbalax (en blandning av traditionell, ibland religiös, afrikansk musik och afrokubanska rytmer) till ett slags organisk och improviserad trancemusik som i stunder fortfarande påminner om techno – men med ett mer levande och livsbejakande stämningsläge.
Live är de fantastiska! Vilda trumrytmer, galna danser, stark sång och ett flöde i musiken som försätter både de på scen och i publiken i lyckliga transtillstånd. Det är funkigt, dansant och pulserande.
För den som vill ha en försmak rekommenderas varmt något av de både kritikerrosade albumen Ndagga Versions eller 800% Ndagga.
I samarbete med Clandestino Institut