Om Fasching

Här frodas improvisationskonsten!

Fasching är en konsertlokal, klubb, restaurang och bar som ligger centralt belägen på Kungsgatan 63 i Stockholm. Fasching har sedan starten 1977 växt att bli Skandinaviens största arrangör av jazz och klubben är välkänd både i landet och internationellt. Hit kommer de ännu okända talangerna, de stora stjärnorna, uppstickare och legender. Här frodas improvisationskonsten! I Faschings lokaler presenteras över 250-300 konserter samt ett hundratal klubbkvällar till cirka 80 000 gäster årligen. Fasching har en kapacitet på 350 besökare.

Jazzklubb Fasching på Kungsgatan i Stockholm tillhör Europas äldsta och mest anrika. Det är en unik klubb så till vida att den ägs av jazzmusikerna själva genom Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ) och av sin publik genom Föreningen Faschings Vänner med närmare 2 000 medlemmar. Läs mer om Faschings vänner och hur du kan bli medlem här.

Vissa kvällar bjuds levande musik även i foajébaren med fri entré. På Fasching bedrivs också en fullödig restaurangverksamhet.

Under tio dagar i oktober varje år pågår Stockholm Jazz Festival med Fasching som ett nav för verksamheten, både organisatoriskt och som en av festivalens huvudscener.

Legendariska klubbar som Blacknuss och långlivade Club Soul har bidragit till att Fasching blivit en viktig del av Stockholms moderna nöjeshistoria.

Historik

Det tyska namnet Fasching har inget med jazz att göra, det kom på köpet när FSJ 1977 med hjälp av statliga och kommunala bidrag tog över lokalen som då var ett diskotek.

Genom åren har en lång rad liveinspelningar gjorts på Fasching för skivutgivning, radioprogram och tv-sändningar. De första inspelningarna gjordes redan 1975 när FSJ hyrde lokalen och bedrev jazzklubb de fem kvällar i veckan då diskoteket var stängt.

Sedan dess har alla svenska och många utländska storheter spelat under tusentals konsertkvällar. Bland utländska världsstjärnor märks Chet Baker, Carla Bley, Chick Corea, Branford Marsalis och Wayne Shorter för att bara nämna en handfull.

Den långsmala lokalens historia är mer än hundraårig och går tillbaka till 1906 när Oscarsteatern invigdes. Då var utrymmet en del av teatern som hade sin kaféservering där, ett schweizeri för att använda ett dåtida begrepp.

1938 var det premiär för danssalongen La Grand Visite. Det var då som lokalen fick den form som den i stora drag haft sedan dess med ingång från Kungsgatan och en balkong som delvis är bevarad. Invigningen skedde till tonerna av dansant jazzmusik. Den amerikanska musikstilens historia i Faschings lokaler är alltså nästan lika lång som den svenska jazzhistorien.

La Grand Visite bytte efter kort tid namn till Avalon. I samband med ett ägarbyte döptes danssalongen om till det exotiskt klingande Zanzibar för att slutligen bli Fasching, ett namn som hängt med ända sedan 1967.

Fasching är en överlevare som i antal verksamma år som jazzklubb överträffar både det legendariska danspalatset Nalen och Gyllene Cirkeln, även när åren som dessa existerade som jazzställen räknas ihop. Det har varit en periodvis turbulent resa fram till dagens ekonomiskt välmående musikklubb, där också världsmusik, blues, soul och hiphop spelas av kända namn, både inhemska och internationella.

——–

Fasching har två ägare. Majoritets- och huvudägare är Föreningen Sveriges Jazzmusiker, FSJ, som också grundade Fasching 1977. Den andra delägaren är föreningen Faschings Vänner. De två ägarna är representerade i Fasching styrelse. Fasching samverkar med Kulturens Bildningsverksamhet.

Faschings nuvarande styrelse:

Eva Schöld, ordförande
Tjia Torpe, vice ordförande
Bo Ahnegård
Peter Danemo
Elise Einarsdotter
Jonas Kullhammar
Hans Olding

Riitta Östberg

 


Med stöd av

Faschings verksamhet sker i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet.

Tack till Göran Jonsson som skrivit texten om Fasching.